info@snickeritallkotten.se    Telefon: 0278-180 60    Mobil: 070-375 66 57    Åsmyra 15, 821 40 Bollnäs
Producerad av:
Svensk InternetForm AB

Vår Produkt

Här finner du all tänkbar information om våra produkter, från idé till färdig Inredning.

Utskriftsvänlig version med bilder (PDF) »

Så här jobbar vi

På Snickeri Tallkotten finns ingen fast produkt, som serietillverkas. Hos oss bestämmer kunden. Vi arbetar helt efter kundönskemål.

Vi tillverkar köksinredning i äldre stil, kök som lantkök, sekelskifteskök, herrgårdskök, funkiskök, allmogekök och pärlspontkök. Funkiskök är populära nu. Köksinredning i traditionell stil. Tidlösa inredningar gjorda i miljövänliga, naturvänliga material.

Vi bygger även badrumsinredningar, bokhyllor, bord, grindar och fristående skåp som serveringskåp, skänkvitrinskåp och skänkskåp.
Komplettering och renovering av köksinredningar som ex. nya köksluckor, nya lådor, nya bänkskivor gör vi också.

Ni som kund får verklig personlig service, när vi tillsammans utformar och planerar hur er inredning ska se ut. I nedanstående text förklarar jag på flera ställen att kunden väljer, men ni behöver inte känna er oroliga för att fatta svåra beslut, då vi hjälper er och ger råd och tips. När ni får de detaljerade Ritningarna, då blir allt mer överskådligt. Att designa kök är ett roligt arbete.

Så här brukar det gå till:

1. Ni kontaktar oss och kan då förklara hur ni tänkt er det hela, och ställa frågor som jag besvarar. Jag ställer frågor och ger info om materialval, beslag, teknik, ytbehandling, priser mm.
 
2. Ni kan använda vår Hemsida, besöka oss eller våra VisningskökKulturhantverkarnas butik i Sickla, Stockholm eller Barrolins byggnadsvårdsbutik i Torsåker.
 
3. Vi räknar fram ett utförligt Anbud, som postas till er. Anbud är kostnadsfria. Ni binder er inte på något sätt, då ni ber om Anbud. I Anbudet ingår vår beredningstid, dvs den tid jag beräknar för att vi ska planera, utforma och rita er Inredning.
 
4. Om ni vill beställa, då skriver ni på Anbudet, som då är en Orderbekräftelse och sänder oss den. Vi lägger då in er beställning i vår produktion.
 
5. Vi sänder er frågor och info, dvs. då börjar det gemensamma arbetet, dialogen med att planera köket.
 
6. Vi gör Ritningar som sänds till er, så ni ser hur det ser ut.
 
7. Nu kan vi tillsammans gå igenom Ritningarna och göra ändringar, förbättringar.
 
8. När ni är nöjda, då gör vi kapnotor och har en genomgång, med de Snickare som ska tillverka Köksinredningen.
 
9. Inredningen tillverkas av tre duktiga Finsnickare och sänds till er hemadress.
 
Vi samarbetar med Trädgårdsstadens Inredning, som drivs av Jan Lindberg. Ni som bor i Stockholmsområdet kan ta kontakt med Jan och överenskomma tidpunkt för hembesök. Ring 070-7891225 eller maila på jan@tradgardsstaden.nu

Komplett Inredning

Ni kan beställa det mesta av oss och få hem en färdig produkt.
Förutom själva produkten av trä, tillhandahåller vi beslag, teknik, diskbänkar , bänkskivor av trä eller Granit, till köksinredning och Badrumsinredning. I våra Anbud ingår en komplett Köksinredning helt förberedd för montering, med alla lister, detaljer, skruvar och beslag som behövs.
Lister som ingår är skruvlister upptill och nedtill inne i alla skåp, golvsocklar, takanslut och passbitar. Alla lister är insågade och förberedda för montering. Alla detaljer är märkta och skåpen är bokstaverade. Skåpen är ihopmonterade och luckor, lådor mm. är monterade.
Köksinredning och badrumsinredning är alltid i toppfinisch, då varje del i inredningen putsas noga. Då ni beställer en obehandlad Inredning är den klar att stryka färg på.
Ställbara fötter att ställa bänkskåpen på ingår alltid och vi har förborrat i skåpbottnens undersida, så det underlättar för er. Alla skruvar, beslag, belysning mm, dvs allt som måste monteras på plats, stoppas i plastpåse/Papplåda som markeras och läggs i en ”Plocklåda”. Vi sänder med en utförlig Monteringshandledning.

De detaljerade handritade Originalritningarna ingår i Anbudet.

Priset på våra Inredningar

Då vi är så flexibla, vad gäller materialval och utförande, så kan ni som kund påverka priset på er köksinredning eller badrumsinredning. Ni kanske tycker att mdf i skåp eller luckor går bra, och istället ”lägga pengarna” på fina bänkskivor istället.
Prisskillnaden på träkök och mdf-kök är inte så stor, som man tror. Ni kan påverka priset genom att utföra platsmontering, ytbehandling och hämta inredningen själva. Våra kunder får mycket för pengarna.

Materialval

Ni kan beställa inredning av oss i de flesta träslag. Vid köksinredning i äldre stil, som ska täckmålas, är Fura det vanliga. Massiva skåp gjorda av massiv helstavslimmad fura.
Allmänt så är de vanliga träslagen Fura, björk och ek. Bok, ask, al, körsbär och valnöt är mindre vanligt.

Vi brukar använda massiv Fura när vi bygger köksskåp, och på utifrån synliga delar använder vi då kvistfri Fura av högsta kvalitet, som vi limmar själva, med stående årsringar, för bästa stabilitet och minsta fuktrörelse. Invändigt i skåpen, som Bottnar, Sidor och Hyllor är av massiv helstavslimmad fura, av grönkvistkvalité, dvs med friska kvistar.
Ni kan även få hela inredningen gjord av kvistfri Fura. Om ni vill ha skåp byggda av ex. ask, så går det också bra.

Vid delar av en inredning där styrka och formstabilitet krävs är Lamellträskivor lämpliga. Det är skivor med stavlimmat massivträ som är dubbelfanerat på båda sidor. De kan också användas till skåp.

Plywood används till ex. lådbottnar och skåpryggar. Plywood är tunna träskikt (fanér) som limmats ihop och de är starka.

Vi brukar använda knivskuren furuplywood i skåpryggar och lådbottnar. Då är det synliga fanéret skuret som massivträ.

Vi använder inte plastlaminat och spånskivor. Bygger man köksinredning av massivträ, plywood och lamellskivor då behöver inte köket bytas ut om 15 år, utan klarar 100 år. Dessutom höjs fastighetens värde.

Vår styrka är att bygga Köksinredningar som är anpassade till ert Kök

Ofta vill kunden att väggskåp, högskåp ska gå ända upp till taket. Vi bygger skåpen i den bredd som blir bäst, så att utrymmet utnyttjas maximalt. Ex. så blandaren hamnar exakt i mitten på fönstret. Så att skåpen "lodar" dvs "går ihop" i höjdled.
Djupare bänkskåp än vanligt är inga problem och då gör vi även lådorna djupare, så utrymmet används.
Lägre golvsockel, så Bänkskåpen kan utnyttjas bättre, är vanligt.
Vi anpassar skåpen exakt efter era köksmaskiner, med luckfronter på K/F och DM. Vi bygger ventilationer som är dekorativa.
Vi bygger skåp som är vinklade ex. vid en gångöppning.
Bänkskåp kan ha en stor fasning, dvs, hörnen byggda så de hörn som kan upplevas "vara i vägen" görs i 45 grader vinkel.
Kunden väljer hur stor fasen ska vara och ofta gör man då en mindre fas på Väggskåpet (om där finns ett).
Vinhyllor/skåp, bakbord, skärbrädor placeras där ni vill ha dem.
Bestick/knivlådor som passar exakt i den låda ni vill ha en.
Vi "bygger in" rör, element, nivåskillnader mm.
Vi anpassar skåp till nischer.

Våra köksinredningar är alltid unika, ni får ett Kök ni är ensam om.

Vår styrka är att bygga inredningar som är anpassade till ert hus!

Ofta vill man att skåpen ska gå upp till taket. Vi bygger skåpen i den bredd som blir bäst, så att utrymmet utnyttjas maximalt. Ex. så blandaren hamnar exakt i mitten på fönstret. Så att bänkskåp och väggskåp lodar dvs linjerar i höjdled. Djupare bänkskåp är inga problem och då gör vi även lådorna djupare, så att utrymmet används. Lägre golvsockel, så Bänkskåpen kan utnyttjas bättre, är vanligt. Vi anpassar skåpen exakt efter era köksmaskiner, med luckfronter på K/F och DM. Vi bygger ventilationsöppningar som är dekorativa. Vi bygger skåp som är vinklade ex. vid en gångöppning. Bänkskåpens hörn kan byggas i vinkel, dvs de hörn som kan upplevas vara i vägen. Vinskåp, bakbord och skärbrädor placeras där ni vill ha dem. Bestick/kniv/redskap och kryddinsatser som passar exakt i den låda ni önskar. Vi bygger in rör och element mm. Vi anpassar skåp till nischer.

Våra köksinredningar är alltid unika, ni får ett Kök ni är ensam om.

Dekorationer, Profiler och Snickarglädje

Vi bygger en köksinredning som passar ert Hus eller Lägenhet. Stilen på köksinredningen följer de proportioner, profiler och snickarglädje som gällde ex. om huset är byggt 1880, 1908 eller 1935. När ni får ett Anbud från oss, då ingår att ni kan välja vilken profil det ska vara på luckor, bänkskivor, hyllor och lister. Lister som ni kan välja profil på är ljusramplisterna, där vi har ett antal ”varianter” på under ”planera ditt kök”. Skruvlisterna sitter inne i skåpen. Bänklisterna på bänkskivorna, mot vägg. Kroklisterna sitter under väggskåpen, mot vägg. Om fasta hyllbärarlister väljs, så kan ni välja profil även på dem.

Ni kan också välja vilken Konsol ni vill ha. Om ni vill ha Dekorlister på era Skåp och vilken profil. Parlucka kan ha en Anslagslist, ofta med hålkärls-profil. Ni väljer om ni vill ha släta fria skåpsidor, sidor med pärlspont eller kanske sidor med ramverk. Fria skåpsidors hörn, kan ha faser som avslutas med ett ger eller rundning, som är dekorativt.

Bänkskåp med pärlspontsida, sockellådor, skärbräda, hörnfas och anslagslist på Luckan.

Skåpryggarna kan vara släta eller av pärlspont, som är trevligt, när man öppnar skåpet. Ni kan få stående hyllbärare i Skåpen som är dekorativt. När vi bygger in kyl, frys och mikro då behövs oftast ventilation, dvs luftspalter bakom skåpryggarna och synliga ventilationsöppningar som vi brukar placera högt upp, i takanslutet. Öppningarna har vi flera modeller på. Ex. listverk, stansad plåt eller öppning med änddekorationer.

Om ni vill klä in Bänkskåpen, med era Golvlister, då anpassar vi skåpen för det. Fläktskåp kan få kraftigare framtoning med en kryddhylla, som har mer ”rejäl” profil. Kanske fackverk med glasmått på sidorna. Vinskåp med fackverk bygger vi efter önskemål.

Luckor

Ni kan komplettera era köksskåp med nya luckor, som vi tillverkar i exakt de mått ni vill ha.
Ofta vill våra Kunder ha infällda luckor, dvs de sitter inne i skåpöppningen och då är det små springor mellan lucka och skåp. Infällda luckor gällde tom 20-talet.
Ni kan också välja halvinfällda luckor som är infällda så halva luckan ligger inne i skåpöppningen och utsidan ligger mot skåpens framkant så ingen springa syns.
På moderna köksinredningar är det vanligast med utanpåliggande Lucka, som då sitter helt utanpå skåpet.

Oftast gör vi som sagt infällda Luckor som har en ram, dvs en Ramverkslucka. Ramen är alltid av massivträ och den släta delen som brukar kallas fyllning eller spegel är gjord av massivträ eller mdf. Tekniskt är mdf bättre än massivträ i fyllningen då Mdf rör sig mindre och ger en stabilare Lucka, utan färgsprickor.

Våra Luckfyllningar/speglar av massivträ limmas med stående årsringar för bästa stabilitet och minsta fuktrörelse. Vi använder endast massivträ av högsta kvalitet, ex. furuvirket i våra luckor är senvuxet, hårt och helt kvistfritt.

Kunden väljer Luckramens bredd och om fyllningen ska vara slät eller ha en fris. Profilen på ramens inre kant, det väljer också kunden. Ni får en lucka ni är ensam om!

Ni kan beställa luckor med den originalprofil ni har.

Vi tillverkar köksluckor i alla utföranden, efter era önskemål.

Om ni vill ha Blum´s moderna dämpade grytgångjärn eller kanske stolpgångjärn i äldre stil, ex Eskilstuna kulturgångjärn, kan ni välja. Grytgångjärn med en synlig Led, är ett alternativ, ex. Mepla´s. På den ena parluckan kan sitta en anslagslist, så springan döljs. Släta pärlspontluckor är ett annat alternativ.

Våra Vitrinluckor har äkta spröjs.

Lådor

Ofta vill våra kunder att lådorna i köksinredningen ska vara gjorda helt av massiv fura. Vid trälådor sitter utdragsskenan (expansionen) under lådan så den inte syns. Vi använder Blum Movento helexpansioner, som har dämpning. Movento är inställbara i både bredd och sidled. Under lådan sitter ett beslag, som man kan trycka in och dra ur lådan från lådhurtsen.

Vi har Lådor med push-funktion så man trycker till på Lådan och den åker ut av sig självt. Kan vara bra för handikappade. Våra Lådor i Golvsockeln, har push-funktion sk Tipon.

Tillval är Lådsinkor. Sinkade lådor är en gammal beprövad ihopsättningsmetod.

Ofta önskas släta lådfronter på de mindre Lådorna och lådfronter med ramverk på de större lådorna. Lådor kan även sitta innanför en slaglucka eller i golvsockeln.

Man kan också välja moderna lådor med plåtsidor, Blum Tandembox. De har alltid helexpansion och dämpning.

Vi har flera modeller av utdragbar Sopförvaring i Trälåda.
Då sitter oftast Luckfronten fast på Trälådan, så Sopförvaringen drages rakt ut, i ett moment. Trälådan som är av Furu, har Blum´s dämpade Helexpansioner, som ger mjuk och stadig gång. Sopförvaringarna kan också sitta bakom en lucka med gångjärn. Sopförvaring för skåp bredd ca 80 cm, har 2st. Behållare 18 liter, av grå plast, som har uppvikbara Handtag. I 80-skåp kan man även ha en stor luckbärande Sopförvaring, i hela skåpets bredd, som har 2st 18 liters och 2st. 8,5 liters Behållare. Sopförvaring för Diskbänkskåp bredd ca 60 cm, har 2st. Behållare 18 liter, av grå plast och ett extra Fack baktill. På båda ovanstående alternativ kan man även ha en 18 liters och 2st. 8,5 liters Behållare. Vi bygger även efter önskemål.

Bänkskivor

Vi tillverkar bänkskivor i alla träslag. Ek, ask, björk, bok, körsbär och ibland valnöt.
Våra massiva bänkskivor är alltid helstavslimmade och av högsta kvalitet. Vi tillverkar bänkskivorna så de passar exakt. Vi gör urtag för diskbänk och spishäll. Ni väljer vilken tjocklek och kantprofil de ska ha och om hörnen ska vara i 90 grader, gerade eller rundade.
I Anbudet är bänkskivorna grundoljade och hårdvaxade för hand, 3 gånger, som ger en matt, hård och tålig yta.
Där bänkskivorna måste skarvas, har vi borrat i änden (mötets) undersida, för de medföljande skarvbeslagen. Rostfria knoppar finns, som skruvas fast på bänkskivan, ofta nära spisen, att ställa grytor och stekpannor på. Ni kan också beställa bänkskivor av Granit av oss. 12 olika sorter - se ”planera ditt kök”.

Diskbänkar och Porslinshoar

När ni beställer en köksinredning av oss, kan ni även beställa diskbänk av oss. Då bygger vi DB-skåpet så det passar exakt till den DB ni valt.
Vi tipsar om lämpliga modeller och prislägen. Om kunden vill ha en heltäckande DB då är Stala eller Decosteel ett bra alt. då de kan måttbeställas till ett bra pris.
Ni kan av oss beställa en helt specialbyggd DB. De kostar mer men man får det man vill ha ex. hög bakkant.
Oftast säljer vi diskbänkar och hoar från Stala och Decosteel, men även av andra fabrikat.

Beslag och Teknik

Vi säljer alla förekommande beslag och tekniska hjälpmedel till köksinredningar. Man vill ha ett klassiskt kök som ser bra ut, men också med moderna hjälpmedel, som lådor på dämpade expansioner och luckor med dämpning.

Utdragbara trådkorgar, skåputdrag och handukshängare. Skafferiutdrag, karuseller och i bänkhörnskåp Le mans-systemet, som finns vid vår Köksutställning hos Kulturhantverkarna, i Sickla köpstad.

Övrigt är belysning, i Vitrinskåp och under väggskåp. Spotlight´s är vanligast, där man väljer på halogen 20 watt eller LED. Lysrörsarmaturer kan också användas.

Sopförvaringar är utdragbara och med urlyftbara behållare av plast eller rostfritt stål. De finns som innanför slaglucka eller där luckan inte har gångjärn utan istället sitter kopplad i själva sopförvaringen.

Yttre beslag som handtag, knoppar, krokar mm finns att se på vår Hemsida och även på sollefteå antik´s, kulturbeslag´s och Beslagdesign´s hemsidor, när det gäller äldre stil.
Beslag i modern stil, finns att se på Häfele´s, Theofils och Beslagdesign´s hemsidor. Vi säljer nämda företags Beslag.
Till de lantkök, funkiskök, sekelskiftekök och pärlspontkök vi gör, är det vanligt med knoppar på luckorna av mässing eller tenn. Porslinsknoppar är också ett alternativ. På lådorna är det vanligt med skålhandtag. Krokar på listerna under väggskåpen är prakiskt. Kök i funkisstil har ofta de beslag som användes på 30, 40 och 50-talet.

Vad gäller gångjärn till luckor är en vanlig modell traditionella kulturgångjärn från Eskilstuna, som är stolpgångjärn, lika de som användes för 100 år sedan. De håller ”hur länge som helst” och kan öppnas helt dvs. luckan kan slås upp helt. Moderna grytgångjärn är vanliga. De har inbyggd dämpning, dvs. luckan ”smyger” in den sista biten. Grytgångjärn syns ej då Luckan är stängd, men är väl synliga, när man öppnar luckan. Grytgångjärn finns även med en synlig Led, i olika utföranden. Grytgångjärn är tekniskt bra och de är inställbara i alla led, vilket underlättar när luckorna är infällda.

Vi säljer Spisfläktar och Spiskåpor av de flesta fabrikat.

Tillbehör

Fria Hyllor gör vi i önskade mått. När Frihyllor beställts då ritar vi in dem på Ritningen. Ni väljer typ av Konsol och vilken kantprofil hyllorna ska ha. Om det ska vara kroklister under hyllan är profilen valfri. Ofta vill man ha infällda Spotlight´s i Hyllorna.

Skärbräda inbyggd i skåp, som vi gör av massiv 3-skiktslimmad Björk eller Ask, som parraffinoljas. Den massiva skärbrädan anpassas till det skåp Kunden önskar. Vi tillverkar Redskapsinsatser för bestick, knivar och kryddor. De görs oftast i kvistfri Fura och kunden väljer hur den ska indelas. Vi sänder ett Ritningsförslag, som kunden godkänner.

Bakbord placeras oftast i ett fack vi byggt i något bänkskåp, men de kan också placeras i bänkskåp, bakom en Lucka. Bakbord byggs av massiv rödbok, som parraffinoljas. Vi har fina modeller på bakbord.

Kryddhyllor kan sitta på en Luckas insida. Stående ursågade hyllbärare i väggskåp är dekorativt - se ”Detaljbilder”.

Ytbehandling

Köksinredning i lantkök, sekelskifteskök, herrgårdskök, allmogekök och funkiskök dvs klassiska träkök brukar ofta handmålas. Ofta sänder vi köksinredningar helt obehandlade, då kunden vill måla sitt träkök själva alt. de anlitar en yrkesmålare som målar efter köksinredningen monterats upp. Ibland så grundmålar vi. Bra att måla sista gången, efter skåpinredningen monterats, så det inte blir skarvar mellan Skåpen.

Ett sätt att spara pengar är att montera köksinredningen och även måla den själv. Vi utför grundmålning, klarlackering, oljning och vaxning.

På sekelskifteskök, funkiskök, pärlspontkök, allmogekök eller lantkök vill man helst inte ha så slät yta, utan hellre ha en handmålad yta. Våra inredningar, som sänds obehandlade, har toppfinisch och är klara för målning.


Välkommen till det lilla personliga Snickeriet i Hälsingland!

Med vänlig hälsning
Anders Jonsson
Snickeri Tallkotten

Utskriftsvänlig version med bilder (PDF) »